6th International Forum for Daseinsanalysis

 Speech in Daseinsanalysis - A Dialog of Philosophy and Psychotherapy in Practice

May 25th - 27th 2006 Prague, Czech Republic

 

Program (pdf)

Program with last changes (word)

 

Die Sprache in der Daseinsanalyse

- ein wechselseitiger Dialog zwischen Philosophie und psychotherapeutischer Praxis

 

Speech in daseinsanalysis

- a dialog of philosophy and psychotherapy in practice

 

Řeč v daseinsanalýze

- dialog filozofie a psychoterapeutické praxe

Erster Tag – 25. Mai 2006 1st Day – 25 th of May 2006 První den – 25. května 2006

 

08:00 – 09:00 Registrierung, Registration, Registrace

08:50 – 09:00 Eröffnung, Opening, Zahájení

 

09:00 – 09:30

Dr.phil. Gion Fidel Condrau (30 min.)

- Kein Ding sei wo das Wort gebricht?

- Where word breaks off no thing may be?

- Kde se nedostává slova, není ani věc?

 

09:30 – 10:00

Dr.med. Hans-Dieter Foerster (30 min)

- Die Bedeutung des Ereignis-Denkens Martin Heideggers für die Praxis der Psychotherapie

- The meaning of Martin Heidegger’s ‘Ereignis-Denken’ for the practice of psychotherapy

- Myšlení události u Martina Heideggera a jeho význam pro psychoterapeutickou praxi.

 

10:00 – 10:30

Univ.Prof. Dr. Augustinus Karl Wucherer-Huldenfeld (30 min.)

- Was besagt Privation? Zur Sprache der Abwesenheit

- What does privation mean? About the speech of absence

- Co znamená privace? Jak promlouvá nepřítomnost.

 

10:30 – 11:00 Diskussion, Discussion, Diskuse

11:00 – 11:20 Kaffeepause, Coffee break, Přestávka na kávu

 

11:20 – 11:50

Dr. Steve Walsch (in memoriam of Prof. Julius E. Heuscher) (30 min.)

- Sprache und Subjektivität

- Language and Subjectivity;

- Řeč a subjektivita.

 

11:50 – 12:10

Mag. Charlotte Spitzer (20 min)

- Anklang und Widerhall. Gedanken über den psychotherapeutischen Zugang zur Schizophrenie in der Daseinsanalyse;

- Resonance and Echo. Thoughts on the psychotherapeutic access to schizophrenia in daseinsanalysis

- Ozvuk a ozvěna. Zamyšlení nad psychoterapeutickým přístupem ke schizofrenii v daseinsanalýze.

 

12:10 –12:30

Dr. Kenneth G.Bradford (20 min.)

- Sprechen aus dem Herzen des Schweigens: Wesen, Art und Energie des psychotherapeutischen Eros

- Speaking from the heart of silence: The essence, nature and energy of psychoterapeutic eros

- Promlouvání ze srdce mlčení: podstata, povaha a energie psychoterapeutického erosu.

 

12:30 – 13:00 Diskussion, Discussion, Diskuse

13:00 – 14:30 Mittagessen, Lunch, Přestávka na oběd

 

14:30 – 15:00

Prof. Dr. Ado Huygens (30 min.)

- Wie konnte ich Psychotherapeut ohne jede philosophische Erleuchtung sein?

- How could I be psychotherapist without any philosophical enlightenment?

- Jak bych mohl dělat psychoterapii bez filosofického osvícení?

 

15:00 – 15:30

Prof. Dr.phil. Valeria M. Gamper (30 min.)

- SPRACHE UND SEIN Daseinsanalytische Metaphernauslegung als Mittel zum Verständnis des Weltbezugs von chronischen

Schmerzpatientinnen

- SPEECH and BEING Daseinsanalytical interpretation of metapher as a way towards understanding the relationship with the world using female chronic pain patients as an example

- ŘEČ A BYTÍ Daseinsanalytický výklad metafory jako prostředek k porozumění světovztahu u pacientek s chronickými bolestmi

 

15:30 – 15:50

Ing. Mgr. et Mgr. Peter Tavel, Ph.D. (20 min).

- Bedürfnis eines Sinnes im Leben (von V.E.Frankl)

- The need for meaning in life (by V.E. Frankl)

- Potřeba smyslu života (Dle V.E.Frankla)

 

15:50 – 16:20 Diskussion, Discussion, Diskuse

16:20 – 16:40 Kaffeepause, Coffee Break, Přestávka na kávu

 

16:40 – 17:00

Dr. Dermatis Georgios (20 min.)

- Ein Leben ohne Maßnehmen an Gründen ist nicht lebbar für Menschen (Platon)

- The unquestioned life of a man is not liveable (Platon)

- Lidský život bez tázání není žitelný (Platon).

 

17:00 – 17:20

Bsc. Torosian Renos (20 min.)

- Das Phänomen der Abhängigkeit

- The phenomenon of addiction

- Fenomén závislosti.

 

17:20 – 17:30 Diskussion, Discussion, Diskuse

17:30 Ende des ersten Tages, Closing of the 1st day, Ukončení prvního dne fóra

18:00 Versammlung der Delegierten IVDA, IFDA assembly of delegates, Setkání delegátů IFDA

 

Zweiter Tag - 26. Mai 2006 2nd day – 26 th of May 2006 Druhý den – 26. května 2006

 

8:00 – 08:30 Eintritt, Entry, Vstup

 

08:30 – 09:00 (30 min)

Dr.phil. Ivo De Gennaro

- Herkunft der Sprache

- The origin of speech

- O původu řeči.

09:00 – 09:30

Univ.prof. Johann Figl DDr. (30 min.)

- Sprache und Traum bei Nietzsche

- Language and dream with Nietzsche

- Řeč a sen u Nietzscheho.

 

09:30 – 10:00

PhDr. Jiří Růžička Ph.D. (30 min.)

- Mitsein, Psychotherapeutische Kommunität und Gruppenpsychotherapie

- Being together, psychotherapeutic community, and group psychotherapy

- Spolubytí, psychoterapeutické společenství a skupinová psychoterapie

 

10:00 – 10:30 Diskussion, Discussion, Diskuse

10:30 – 10:50 Kaffeepause, Coffee break, Přestávka na kávu

 

10:50 – 11:10

Dr. Tod DuBose (20 min.)

- Die Entfremdeten im Hause des Seins: Existentielle Aphasie und die Geheiligten in der Daseinsanalyse

- Alienated in a House of Being: Existential aphasia and the sacred in Daseinsanalysis

- Cizinci v domě Bytí: existenciální afázie a spasení v daseinsanalýze.

 

11:10 – 11:30

Prof. Dr. phil. Bo Jacobsen (20 min.)

- Was ist das Glücklich-sein? Eine existenzielle-Auslegung, was es bedeutet, glücklich oder unglücklich zu sein

- What is happiness? An existential interpretation of what it means to be happy or unhappy

- Co je štěstí? Existenciální výklad toho, co znamená být šťastný nebo nešťastný.

 

11:30 – 12:00

Dr. med. Johann Georg Reck (30 min.)

- Zur Bedeutung des Zwiegesprächs und der Stille für die seelische Entwicklung des Menschen

- On the meaning of dialogue and silence for the psychological development of man

- Význam rozhovoru a ticha pro duševní vývoj člověka.

 

12:00 – 12:30

PhDr. David Krámský, PhD. (15 min.)

- Dasein und sein ekonomischer Charakter bei E. Lévinas

- Dasein and its economical charakter by E. Lévinas

- Dasein a jeho ekonomický charakter u E. Lévinase

PhDr. Lenka Krámská (15 min.)

- Phänomen der seelischen Krankheit

- The phenomenon of insanity

- Fenomén duševní nemoci.

 

12:30 – 13:00 Diskussion, Discussion, Diskuse

13:00 – 14:30 Mittagessen, Lunch, Přestávka na oběd

 

14:30 – 15:00

Dr.A.Stadlen (30 min.)

- Das Irrenhaus des Seins

- The Madhouse of Being

- Bláznivý dům bytí.

 

15:00 – 15.30

Dr. Arthur Giacalone (30 min.)

- Kontemplative Psychotherapie und die Sprachweise des Seins

- Contemplative Psychotherapy and The Parlance of Being

- Kontemplativní psychoterapie a řeč Bytí.

 

15:30 – 16:00

Doc. PhDr. Oldřich Čálek CSc. (30 min.)

- Sprache in der daseinsanalytischen Gruppenpsychotherapie

- Speech in daseinsanalytic group psychotherapy

- Řeč v daseinsanalytické skupinové psychoterapii.

 

16:00 – 16:30 Diskussion, Discussion, Diskuse

16:30 – 16:50 Kaffeepause, Coffee break, Přestávka na kávu

16:50 – 17:10

Dr. Maria de Fátima Almeida Prado (20 min.)

- Sprache und daseinsanalytische Therapie;

- Language and daseinsanalytical therapy

- Řeč a daseinsanalytická terapie.

 

17:10 – 17:30

Dr. med. Gerlinde A. Schopf (20 min)

- Vom Babel des Unbewussten zur Weltsprache – Reflexionen über die Sprache in der daseinsanalytischen Kindertherapie

- From the Babel of the unconscious to the speech of the world – Reflections about speech in the daseinsanalytical psychotherapy of the child

- Od Babylonu nevědomí k řeči světa - úvahy nad řečí v daseinsanalytické psychoterapii dětí.

 

17:30 – 17:50

Mag phil. Roland Strobl (20 min.)

- Sprache und Schmerz

- Speech and pain

- Řeč a bolest

 

17:50 – 18:10

Dr. Daniel C. Sousa (20 min)

- Die Welt des Textes und die Analyse des Daseins

- The World of the Text and The Analysis of Dasein

- Svět textu a analýza pobytu.

 

18:10 – 18:40 Diskussion, Discussion, Diskuse

18:40 Ende des Tages, End of the day, Konec dne

19:30 Abendessen, Common dinner, Večeře

Dritter Tag – 27. Mai 2006; 3rd day – 27 th of May 2006; Třetí den – 27. května 2006

 

8:30 – 09:00 Eintritt, Entry, Vstup

 

09:00 – 09:30

Prof. PhDr. Anna Hogenová CSc (30 min.)

- Zum Heideggerschen Verständnis des Logos;

- Towards Heidegger‘s understanding of logos

- K Heideggerovu pojetí logu.

 

09:30 – 10:00

PhDr. Šárka Wotrubová (30 min.)

- Ist oder war das Sein immer dasselbe? (Sprachlicher und religionsgeschichtlicher Hintergrund des Seinsbegriffs)

- Has being always been the same? (The concept of being against the background of language and religious history.)

- Je nebo bylo Bytí vždy totéž? (Jazykové a náboženské pozadí pojmu Bytí.)

 

10:00 – 10:30

PhDr. Aleš Wotruba (30 min.)

- Die Verwindung der Sprach- und Geschichtslosigkeit bei den unter Hospitalismus leidenden Menschen. Wo und warum die Kurztherapie nicht taugt

- A correlation between speechlessness, and the loss of individual history in persons suffering from hospitalism. Where and why short-time therapy is not sufficient

- Vztah mezi nedostatkem dialogu a ztrátou osobní historie u osob trpících hospitalismem. Kde a proč krátká terapie nestačí.

 

10:30 – 11:00 Diskussion, Discussion, Diskuse

11:00 – 11:20 Kaffeepause, Coffee break, Přestávka na kávu

 

11:20 – 11:40

Maria Lubinszki (20 min.)

- Existenzangst in Philosophie und Psychotherapie

- Existential anxiety in philosophy and psychotherapy

- Existenciální úzkost ve filosofii a psychoterapii.

 

11:40 – 12:00

PaeDr. Libor Klenovský (20 min.)

- Interpretation der Aussage aus der Sicht der Daseinsanalyse im Vergleich mit sozialem Konstruktivismus

- Statement interpretation from the standpoint of daseinsanalysis and social constructivism

- Interpretace výpovědi z hlediska daseinsanalýzy a sociálního konstruktivismu.

 

12:00 – 12:30

 

12:30 – 13:00 Diskussion, Discussion, Diskuse

13:00 – 14:30 Mittagessen, Lunch, Přestávka na oběd

 

14:30 – 14:50

PhDr. Leoš Horák (20 min)

- Zur Existenztherapie

- On existential therapy

- K existenciální terapii.

 

14:50 – 15:10

PhDr. Jana Šturzová (20 min.)

- Philosophie als der vermittelnde Boden für das Verständnis der Geisteswissenschaften

- Philosophy as a mediatory premise of humanities.

- Filosofie jako zprostředkující půda porozumění humanitním vědám.

 

15:10 – 15:30

Bc. Tereza Králíčková (20min.)

- Dialog, Verständnis und Selbstausdruck als Art des menschlichen Daseins

- Dialogue, understanding and self-expression as a way of being human

- Dialog, po-rozumění a sebe-vyjádření jako způsob bytí člověka.

 

15:50 – 16:10 Diskussion, Discussion, Diskuse

16:10 – 16:30 Ende des 6. Forums IVDA, Closing of the 6th forum of IFDA, Ukončení 6. fóra

NAVRCHOLU.cz
 

E-mail: daseinsanalysis@seznam.cz

Address: PVŠPS, Bc.Tereza Králíčková, Hekrova 805, Prague 4, 149 00, Czech Republic